Začátek plánování maturáku

zpět

Na této stránce naleznete užitečné tipy a rady pro váš maturitní ples. Snažili jsme se napsat co nejvíce informací, které vám, doufáme, budou nápomocny při organizování vlastního plesu. Povedený maturitní ples je bezesporu jednou z nejkrásnějších vzpomínek na studentská léta, avšak samotná organizace plesu je velmi náročná činnost - jak časově, tak psychicky. Proto jsme také napsali tento článek, abychom vám usnadnili co nejvíce plánování a organizaci plesu. V následujícím textu naleznete vše potřebné, na co byste neměli při plánování zapomenout, co je nutné zařídit a čemu byste se naopak měli při plánování vyhnout.

Výběr hlavních organizátorů

Samotný začátek plánování plesu bývá mnohdy nejtěžší - třída by se měla sejít a vybrat několik zodpovědných a pracovitých lidí a pasovat je do role hlavních organizátorů - doporučujeme 2-4 lidi. Jeden člověk by vše sám nezvládl a čím více lidí bude mít hlavní slovo, tím hůře. Hlavní organizátoři by měli mít chuť tuto práci dělat. Tito "reprezentanti" třídy by však neměli rozhodovat o všem, na důležitých věcech by se měla dohodnout celá třída - ale každý, kdo si plánováním maturáku prošel, vám potvrdí, že je téměř nemožné, aby se třída na něčem jednohlasně shodla, proto uvádíme pravidlo č.1: příliš se nehádejte :). Hádky vám nepomohou, akorát se protáhne doba plánování a na má to špatný vliv na kolektiv. 

Úkolem hlavních organizátorů by mělo být především rozdělování úkolů ostatním spolužákům, objednávání upomínkových předmětů, zařizování vystoupení na maturitní ples, kapely, moderátora či zamluvení sálu atd. Hlavní organizátoři by dále měli uschovávat všechny dokumenty (faktury, účty atd.), abyste měli přehled o výdajích a to i výdajích budoucích (přehledně si pište všechny své výdaje na jeden papír).

Peníze

Otázka financování maturitního plesu je vždy velké téma. Předem vám ovšem můžeme uklidnit - většina peněz, které investujete do plesu, se vám vrátí. V některých případech na plesu můžete dokonce vydělat. Jak je to možné? Jednoduše - na maturitní ples se člověk bez vstupenky nedostane (samozřejmě pokud není účinkující nebo samotný maturant :) ) a z prodeje těchto vstupenek získáte velké množství peněz zpátky. Kromě toho se vám vrátí peníze také z prodeje tomboly.

Kde vzít peníze na financování plesu?

Nejčastějším způsobem získávání peněz je založení sbírky studentů. Nejlepším způsobem je vybrat jednoho zodpovědného studenta, který založí účet v bance (nejlépe nějaký spořící bez poplatků, aby se vám peníze zhodnocovaly). Na tento účet potom budou všichni spolužáci (nebo jejich rodiče) posílat v určeném intervalu (např. 1 rok, čtvrtletí či měsíc) určenou částku. Další možností získání peněz je poohlédnout se po sponzorech. Existuje velké množství firem, které vám přispěje určitou částkou (nebo minimálně svým produktem do tomboly) jen za to, že bude mít umístěnou reklamu na Vašem plese. To znamená vyrazit do ulic a domlouvat se s různými firmami osobně, případně vše domlouvat telefonicky. Na některých školách se stává, že i sama škola přispěje studentům nějakou sumu na jejich maturitní ples, proto doporučujeme obrátit se na vedení školy ohledně financování plesu.

Kdy začít s vybíráním peněz?

Je těžké určit přesný čas, kdy by se měla založit sbírka na maturitní ples - záleží především na celkových výdajích na maturitní ples - jsou místa, kde maturitní ples vyjde na 50 - 60 tisíc a jinde může stát ples až kolem 250 tisíc korun. Záleží také na tom, kolik je ve třídě studentů. Tak či onak doporučujeme se sbírkou začít nejpozději na začátku třetího ročníku - v nejlepším případě již v ročníku prvním, abyste nemuseli přispívat velkými částkami v krátkém časovém horizontu.

Další články:
Nejdůležitější body v plánování maturáku
Na co myslet před plesem
Na co myslet v den konání plesu

Ke každé objednávce dostanete dárky do tomboly ZDARMA!

Více info